Erdogan priznal, da je šla Turčija v Sirijo, da bi zrušila Asada

»Tam smo zato, da bi vzpostavili pravico in dali konec gospostvu krutega tirana Asada, ki je v državi ustvaril državni teror,« je med drugim izjavil turški predsednik na mednarodnem simpoziju v Istanbulu.

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je priznal, da je Ankara začela z vojaško operacijo na ozemlju Sirije, da bi končala vladavino sirskega predsednika Bašarja Asada, poroča RIA Novosti.

»Pravijo, da je v Siriji umrlo 600 tisoč ljudi, vendar jaz mislim, da jih je umrlo okoli milijon. Kje je OZN, kaj počne? Dolgo smo bili potrpežljivi, vendar smo na koncu morali v Siriji skupaj s Svobodno sirsko vojsko,« je izjavil Erdogan v nastopu na simpoziju o Jeruzalemu v Istanbulu.

Dejal je, da Turčija nima ozemeljskih teženj v Siriji. »Tam smo zato, da bi vzpostavili pravico in dali konec gospostvu krutega tirana Asada, ki je v državi ustvaril državni teror,« je Erdogan pojasnil cilj operacije.

Spomnimo, da je Turčija vkorakala v Sirijo 24. avgusta, ko je začela z operacijo Ščit Evfrata proti Islamski državi na severu Sirije. Turčija je ob sodelovanju s sirsko opozicijo zavzela obmejno mesto Džarablus v severni Siriji in nadaljuje prodor proti jugovzhodu.

Erdogan je še pred časom govoril, da naj bi bila cilja operacije čistka teroristov na 5 tisoč kvadratnih metrih in vzpostavitev varne cone za namestitev prebežnikov.

Na izjavo turškega predsednika se je že odzval predsednik odbora za mednarodne odnose Državne dume Dmitrij Novikov, ki je dejal, da se stališče Rusije so Sirije in Asada ne bo spremenilo, ne glede na stališče Turčije. Dejal je še, da bodo izjave turškega voditelja otežile reševanje sirske krize, poroča RIA novosti.

 

© Rossijskaja Gazeta. Vse pravice pridržane.

Spletna stran uporablja piškotke. Več informacij dobite tukaj .

Sprejmem piškotke