Kaj moram storiti, da dobim ruski potni list?

Getty Images
Je lahko rusko državljanstvo vaša prihodnost? Zakaj bi sploh hoteli imeti rusko državljanstvo in kaj vse morate prestati, da bi ga dobili? Predstavljamo vzroke za zanimanje in potek postopka.

Ruske oblasti si v zadnjih letih prizadevajo za to, da bi olajšale postopek za pridobivanje ruskega državljanstva. Poseben status imajo tako nekdanji državljani Sovjetske zveze, ljudje, ki govorijo rusko, investitorji, visoko kvalificirani strokovnjaki in tudi nadarjeni mladi. V začetku marca je predsednik Putin izjavil, da je država pripravljena, da na vse mogoče načine olajša bivanje tujim študentom, tako da bodo lažje izpolnjevali zahteve za pridobivanje ruskega državljanstva.

Kaj je torej potrebno za pridobitev ruskega državljanstva? Preden sploh lahko podate vlogo, morate pet let bivati na ruskem ozemlju, govoriti ruski jezik, poznati najosnovnejše zgodovinske dogodke in priseči zvestobo državi.

Koliko ljudi si želi ruski potni list in zakaj?

Po podatkih notranjega ministrstva je lansko leto državljanstvo dobilo 265.319 tujcev, kar v povprečju znaša približno 22.000 ljudi mesečno. Številke odražajo rahel porast v primerjavi z letom 2016.

V zadnjih nekaj letih so svetovno znane zvezde in športniki – spomnimo se samo Stevena Seagala, dobivali ruske potne liste. Nekateri so se za to odločili zgolj zaradi svoje naklonjenosti Rusiji, medtem ko so drugi iskali nove priložnosti za nadaljevanje kariere.

Vse, ki vam je všeč naša stran, vabimo, da se naročite na pisma uredništva z najboljšimi zgodbami tedna. Naročnina je seveda brezplačna!

Zdi se, da je to priljubljen motiv tudi za navadne ljudi. »Izbrala sem državo, v katero se lahko preselim po koncu študija in maksimalno izkoristim svoje sposobnosti,« je povedala mlada Litvanka, ko so jo vprašali, zakaj se je odločila, da odda vlogo za rusko državljanstvo. »Evropske države me zaradi lokalne mentalitete niso privlačile, življenje v njih pa je precej drago.«

Dekle iz Ukrajine, ki študira kitajski jezik, prav tako meni, da Rusija nudi več možnosti za profesionalno kariero, kot tudi to, da premore mnogo odprtih ljudi. »Ko sem v Moskvi, me obkrožajo ljudje, ki so uspešnejši, pametnejši in aktivnejši od mene – in to me motivira, da se razvijam tudi sama. Vem, da bom v Moskvi našla službo v povezavi s Kitajsko,« pravi.

»Preselil sem se iz ekonomskih razlogov,« pravi nek Francoz, ki vlaga prošnjo za državljanstvo, že pet let pa živi v mestu Kungur v Permskem kraju. »Francije nisem več mogel prenašati ... Zame tam ni bilo dela. Sem pilot balona, v Lillu, kjer sem živel, pa je vse manj turistov ... V Kunguru so ljudje bolj ljubeznivi in aktivni, klub ljubiteljev zračnih balonov pa je bolj živ.«

Obvezno preverjanje znanja jezika

Pred vlogo za državljanstvo se od tujca navadno pričakuje, da si pridobi dovoljenje za začasno prebivanje. Vsakdo, ki se poteguje za rusko državljanstvo, mora izpolnjevati naslednje zahteve:

- oseba mora na ozemlju Rusije živeti vsaj pet let po pridobitvi dovoljenja za začasno prebivanje,

- oseba mora imeti zakonit vir prihodkov,

- oseba se mora odreči svojemu trenutnemu državljanstvu,

- oseba ne sme imeti policijske kartoteke in mora spoštovati državne zakone,

- oseba mora govoriti ruski jezik,

- oseba mora imeti medicinsko potrdilo.

Za začasno dovoljenje za prebivanje mora oseba dokazati znanje ruskega jezika, zgodovine in zakonodaje. Za pridobitev državljanstva se pet let kasneje ponovno in bolj podrobno preverja znanje ruščine.

Nekaterim kandidatom je takšen izpit prihranjen; državljani Belorusije, invalidne osebe, mladoletniki, moški, starejši od 65 in ženske, starejše od 60, visoko kvalificirani strokovnjaki in člani njihovih družin ter tisti, ki dokažejo izvrstno znanje ruskega jezika.

Obstaja tudi lažji in krajši način

V nekaterih primerih tujcem, ki želijo rusko državljanstvo, ni treba čakati pet let, da bi izpolnili osnovne zahteve. Posamezniki, ki spadajo v eno od spodnjih kategorij, lahko vlogo za državljanstvo oddajo po samo letu dni bivanja v Rusiji:

- osebe z izrednimi dosežki na področju znanosti, tehnologije ali kulture,

- strokovno kvalificirane osebe, ki so v Rusiji iskane,

- osebe, ki so dobile v Rusiji politični azil,

- osebe, ki jim ruska zakonodaja priznava status beguncev.

Obstaja še posebno »poenostavljen« postopek, ki še dodatno zmanjšuje čas, potreben za sprejetje odločitve (samo 3-6 mesecev), in sicer za:

- osebe s statusom »ruskega govornika« (nekdo, ki živi v tujini, vendar doma uporablja ruščino in se želi preseliti v Rusijo),

- osebe, rojene v Sovjetski zvezi, ki so imele sovjetsko državljanstvo,

- osebe, pri kateri je vsaj eden od staršev ruski državljan in živi v Rusiji,

- osebe, ki so vsaj tri leta poročene z državljanom ali državljanko Rusije,

- osebe, ki imajo otroka z ruskim državljanstvom,

- osebe, ki so opravile v Rusiji strokovno izobraževanje in vsaj tri leta delajo v Rusiji,

- osebe, ki imajo v Rusiji podjetje vsaj tri leta in plačujejo davke v višini vsaj enega milijona rubljev letno,

- investitorji z več kot 10 odstotnim deležem v ruskem podjetju, katerega kapital znaša najmanj 100 milijonov rubljev,

- visoko kvalificirani strokovnjaki, ki so delali v Rusiji več kot tri leta.

Za konec še zanimivost: vlogo za državljanstvo lahko po novem oddajo tudi posamezniki, ki služijo v ruski vojski. Odreči se morajo svojemu obstoječemu državljanstvu in dokazati svoje znanje ruščine ter dobiti potrdilo vojaškega vodstva. Dovoljenje za prebivanje tem osebam ni potrebno ...

O slavnih tujcih, ki so dobili rusko državljanstvo, lahko več preberete v tem prispevku.

Opozorilo! Vsakršno polno ali delno kopiranje gradiva Russia Beyond brez pisnega dovoljenja in neposredne povezave na originalno objavo Russia Beyond in drugih elektronskih virov se smatra za grobo kršenje zakona o avtorskih pravicah Ruske federacije. Russia Beyond in medijska hiša RT si pridržujeta pravico do reagiranja na takšne kršitve v različnih državah, tudi po sodni poti.

Še več zanimivih zgodb in videoposnetkov najdete na Facebook strani Russia Beyond Slovenija
Preberite še: