MZZ Rusije: Sodišče ni podprlo stališč Kijeva o »agresiji« in »okupaciji«

Za rusko zunanje ministrstvo je zelo pomembno, da je sodišče odločno zavrnilo bolj radikalne ukrajinske izjave glede odnosov z Rusijo in razmer na Krimu.

Na včerajšnjo odločitev Mednarodnega sodišča OZN glede ukrajinskih tožb proti Rusiji se je odzvalo tudi rusko zunanje ministrstvo. Za ministrstvo je zelo pomembno stališče, da je sodišče OZN zavzelo trdno stališče in ni podprlo izjav Kijevu, da naj bi bili v odnosih med Rusijo in Ukrajino priča »agresiji« ali »okupaciji«.

Poudarili so, da je sodišče soglasno priznalo, da Ukrajina nima nobene podlage, da bi lahko Rusiji očitala kršenje mednarodne konvencije o preprečevanju financiranja terorizma. Kar se tiče odločitve po konvenciji o rasni diskriminaciji, so pojasnili, da je sodišče pozvalo Rusijo, naj omogoči predstavniške inštitucije Krimskim Tatarom, poveča dostopnost izobraževanja v ukrajinskem jeziku, hkrati pa pozvalo obe strani, naj ne storita ničesar, kar bi lahko poglobilo spor med državama. Toda sodišče tudi tukaj ni podprlo najostrejših stališč ukrajinske strani: »Obtožbe Kijeva, da naj bi Rusija izvajala politiko 'čiščenja kulturne identitete ukrajinske in krimsko-tatarske skupnosti', niso bile podprte.«

Spomnimo, da je Ukrajina 16. januarja na Mednarodno sodišče OZN vložila tožbo, v kateri je obtožila Rusijo kršenja Konvencije o preprečevanju financiranja terorizma in Konvencijo o odpravljanju rasne diskriminacije. Isti dan je zahtevala začasne izredne ukrepe, med drugim zahtevo sodišča, naj se Rusija »vzdrži vseh dejanj, ki bi lahko poglobili ali zaostrili nesoglasja ali otežili reševanje spora«.

Včeraj je sodišče delno ugodilo ukrajinskim zahtevam po Konvenciji o odpravljanju rasne diskriminacije: od Rusije je zahtevalo, naj se vzdrži kršenja pravic Krimskih Tatarov in zagotovi dostop do izobraževanja v ukrajinskem jeziku na Krimu. Kar se tiče Konvencije o preprečevanju financiranja terorizma, je sodišče zavrnilo ukrajinske zahteve.

Če bi radi uporabili vsebino s spletne strani Russia Beyond (delno ali v celoti), pri svoji objavi dodajte zraven še povezavo na prispevek na naši strani.

Spletna stran uporablja piškotke. Več informacij dobite tukaj .

Sprejmem piškotke