Osem divjih ruskih mačk: Hitre, puhaste, lepe in nevarne

Legion Media
Če v divjini naletite na eno od redkih divjih mačk, tega srečanja gotovo ne boste pozabili. Si predstavljate, da bi slučajno srečali lačnega amurskega tigra?

Po rezultatih raziskave podjetja Dalija iz leta 2017 ima Rusija največji procent lastnikov mačk na svetu. 59% prebivalcev Rusije se lahko pohvali, da ima vsaj eno. Ruske mačke čuvajo muzej Ermitaž, napovedujejo rezultate nogometnih tekem, spremljajo rusko mornarico na misijah in celo preverjajo konstrukcije ladij. Vendar niso vse mačke prijateljsko razpoložene. Spoznajte osem vrst divjih mačk, ki prebivajo na ruskem ozemlju.

Amurski tiger

Amurski tiger, znan tudi kot sibirski tiger, je najsevernejša podvrsta te velike vrste mačk. Gre za eno od največjih in najredkejših mačk na svetu. Amurski tiger je uvrščen na mednarodni seznam ogroženih živalskih vrst. Na ruskem Daljnem vzhodu populacija amurskih tigrov znaša le 500 primerkov.

Tigri večinoma živijo osamljeno življenje, včasih pa oblikujejo skupnosti. Tigra Boris in Svetlana sta leta 2013 izgubila starše, vendar ju je rešilo osebje rehabilitacijskega centra za tigre v Primorskem okraju. Leta 2014 so ju spustili na prostost v različnih rajonih, vendar je v naslednjih 6 mesecih Boris prehodil 480 km in se pridružil Svetlani. Še vedno živita skupaj in imata potomce.

Daljnovzhodni leopard

To je edini leopard, ki lahko preživi v snegu. V zimi sicer ne uživa preveč, vendar mu sneg pomaga pri lovu. Daljnovzhodni leopard lahko vidi tudi v popolnem mraku, njegove mehke šape pa ne puščajo nobenih sledi. Ure in ure lahko v istem položaju opreza za plenom, preden ga naskoči z bliskovito hitrostjo.

Tudi ta mačka spada med ogrožene vrste. V divjini jih živi le 70!

Palasova mačka

Ta dolgodlaka mačka naseljuje stepe ruskih republik Altaj in Burjatija, pa tudi regijo ob rusko-mongolski meji. Ime je dobila po nemškem naravoslovcu Petru Pallasu, ki jo je opisal v začetku 18. stoletja. Danes v Rusiji živi okoli 3000 primerkov, vrsta pa spada med ogrožene.

V Rusiji je palasova mačka prava internetna zvezda, najbolj znana šala pa se glasi: "Pobožaj mačko. Nočeš?! Pobožaj, če ti rečem!!!" Zaradi tega internetnega mema je za to puhasto muco izvedelo veliko ljudi. Vendar je precej majhno število ljudi imelo priložnost srečati jo tudi v živo, saj ima rada samoto in lovi le ponoči.

Večino časa prespi, vendar ji ne zamerite, saj ima tako dolgo dlako, da ji ta verjetno otežuje gibanje. Skrivanje je njen najboljši način obrambe. Čeprav izgleda kot simpatična lenoba, pa ima nepredvidljiv karakter, zato bodite pozorni.

Ris

Ris ima vse, kar je potrebno za pravo rusko zimo. Takoj, ko se shladi, njegovo krzno postane gostejše, zato mu ledeni vetrovi ne morejo do živega. Čeprav je ris ena od najbolj razširjenih mačk v Rusiji, pa boste v divjini redko naleteli nanj. Število risov upada zaradi divjih lovcev, ki ga lovijo zaradi njegovega krzna, še posebej v južni Sibiriji.

Lovi le ponoči in se izogiba ljudem. Običajno napade le takrat, ko želi zaščititi svoje mladiče.

Snežni leopard

Rusko ime za to redko žival je irbis. To je edina velika mačka, ki živi v gorah. Glede na to, da je njegova populacija zelo majhna, naseljuje pa visoke gorate predele, je njegov način življenja še vedno precej neznan. Južna Sibirija je najbolj oddaljeno severno prebivališče te vrste. Danes v Rusiji živi le 150-200 snežnih leopardov.

Kavkaški leopard

Poznan je tudi kot perzijski leopard. Nekoč je naseljeval ozemlje med severnim Kavkazom in Črnim morjem, v 20. stoletju pa je populacija drastično upadla. Uvrščen je na seznam ogroženih živalskih vrst.

Ruski zoologi danes v okviru posebnega programa poskušajo vrniti to vrsto v kavkaško regijo. Leta 2007 so v Sočiju ustanovili poseben center za vzgajanje leopardov. Po obdobju rehabilitacije živali spustijo na prostost. Center v letošnjem letu načrtuje izpust 5 živali.

Daljnovzhodna divja mačka

Ta divja mačka je avtohtona vrsta Daljnega vzhoda. Živi zgolj v tej regiji in se izogiba odprtega terena. Raje se premika po gozdu in močvirju z rastlinjem. Nahaja se v ruskem Primorskem okraju.

Ta mačka ne mara slabih vremenskih pogojev. Ko pade sneg, običajno nekaj dni sploh ne pride iz skrivališča. Divja mačka se hrani z mišmi, lovi pa tudi druge male glodavce. Točno število živali je neznano. Njen najbližji sorodnik, evropska divja mačka, naseljuje Kavkaz.

Močvirna mačka

Ta vrsta naseljuje južno Rusijo, v glavnem Astrahansko regijo in Dagestan. Ima dolge noge, kratek rep in velika ušesa z majhnimi čopki pri vrhu, tako kot ris.

Močvirne mačke ne boste zlahka srečali v divjini. Skriva se v visokem rastju in se izogiba ljudem.

Želite spoznati še več ruskih živali? Kliknite tukaj in preberite, katere živalske vrste lahko najdete le v Rusiji.

Opozorilo! Vsakršno polno ali delno kopiranje gradiva Russia Beyond brez pisnega dovoljenja in neposredne povezave na originalno objavo Russia Beyond in drugih elektronskih virov se smatra za grobo kršenje zakona o avtorskih pravicah Ruske federacije. Russia Beyond in medijska hiša RT si pridržujeta pravico do reagiranja na takšne kršitve v različnih državah, tudi po sodni poti.

Preberite še: