Urbana eksotika: Ogrožene živali ruskih velikih mest

Številne živalske vrste v Rusiji so uvrščene na rdeči seznam ogroženih živali, vendar jih kljub temu zasledimo celo v megapolisih.

1. Čopasti ponirek (Podiceps cristatus)

Čopasti ponirek je redka ogrožena vrsta, ki živi v Evropi, Srednji Aziji in Južni Sibiriji. Živi tudi v velikih mestih; med drugim se naseljuje tudi v moskovskih parkih, kot je, na primer, Izmajlovo. Skupno število njihove populacije ni znano.

Ponirek je vodna ptica, ki ima raje stoječe vode velikih jezer in ribnikov, spomladi pa lahko tudi občasno izbere reke, kot to storijo race. Te ptice ostanejo v parih in se pogosto vključijo v kolonije galebov. Nimajo veliko mladičev, saj izležejo le 1-3 jajčeca. Mladi ponirčki se sprva hranijo z žuželkami, ko odrastejo, pa se prehranjujejo z majhnimi ribami. Svoje mladičke lahko prenašajo na dva načina: ne samo pod krili, temveč tudi na hrbtu.

Vrsta je ogrožena zaradi lova, onesnaženosti in izsušitve vodnih teles.

2. Mali netopir (Pipistrellus pipistrellus)

Mali netopir je ena od šestih vrst netopirjev, ki naseljujejo Moskvo. Je zelo redek in ogrožen. Najdemo ga tudi v Evropi. Po sedemdesetih letih je njihovo število začelo hitro upadati. Na začetku 21. stoletja so male netopirje videli v parku Sokolniki in v narodnem parku Losinij Ostrov ("Losov otok").

Mali netopirji so selitvene vrste, ki živijo v gozdovih in imajo najraje mešan in listnat teren, pogosto se naselijo v bližini travnikov v drevesnih duplinah. Poleg tega jih je včasih mogoče videti na zapuščenih vrtnih parcelah. Samice netopirjev ostanejo v kolonijah, medtem ko moški ponavadi živijo sami ali v bližini svoje matične kolonije. Mali netopirji se hranijo le med letom in jedo različne žuželke in metulje.

Število teh netopirjev upada zaradi urbanizacije mesta in onesnaženosti.

3. Vodomec (Alcedo atthis)

Vodomec je barvita, a ranljiva vrsta ptic, ki živi v osrednjem delu Rusije, severne Afrike in Evrope. Včasih ga lahko opazimo v Sankt Peterburgu (600 km severozahodno od Moskve), zlasti v Krasnoselskem in Petrodvorcovem okrožju. Na srečo njihovo število v zadnjih letih počasi narašča.

Vodomci se običajno naselijo na ilovnatih bregovih rek s čisto vodo. Gnezdijo v ločenih parih, v tla izkopljejo približno 1 meter globoke luknje. Samica ponavadi odloži 6-7 jajc. Perje ptic postane s staranjem svetlejše in tudi barvni vzorec se lahko razlikuje. Vodomci lovijo ribe tako, da opazujejo vodo z brega ali pa letijo nizko nad reko. Za ribolov se lahko potopijo do 30 centimetrov globoko.

Vrsta je ogrožena zaradi onesnaževanja vode, gradnje na rečnih bregovih, upadajočega števila rib in človeških posegov.

4. Povodna rovka (Neomys Fodiens)

Povodna rovka je redka vrsta, ki živi v Evropi in Aziji. V Rusiji jo najdemo kjer koli od zahodnega dela države do Daljnega vzhoda. Živi tudi v velikih mestih; na primer v številnih okrožjih Moskve in Sankt Peterburga. Vendar je skupno število teh živali že vrsto let izjemno nizko.

Povodne rovke imajo najraje čiste reke in se ponavadi naselijo na njihovih bregovih, še posebej, če so močvirnate. Vsaka žival običajno živi sama v zapuščenih luknjah drugih glodalcev, lahko pa tudi sama izkoplje luknjo. Rodi trikrat na leto, 5-9 mladičkov naenkrat. Posebnost te rovke je, da je njena slina strupena za majhne nevretenčarje, ki ne umrejo, ampak jih ohromi. Rovka poje veliko živali, od žuželk do mladih rib in kaviarja.

Število povodnih rovk močno ogrožajo onesnaževanje rek, izsuševanje močvirij in gradnja na rečnih bregovih.

5. Zlatouhi ponirek (Podiceps auritus)

Zlatouhi ponirek živi v Severni Ameriki, Evropi in Aziji, vključno z Rusijo, včasih pa gnezdi tudi v velikih mestih, na primer v Jekaterinburgu (1400 km vzhodno od Moskve) in okoliških mestih. Vrsta je redka in tudi njeno število upada.

Ta čudovita ptica živi v ločenih parih v bližini plitvih močvirnatih jezer z veliko vodnimi rastlinami in se zelo rada naseli blizu ljudi ali drugih ponirkov.

Zlatouhi ponirek gradi gnezda iz gnilih rastlin, in pogosto so skrita v travi v bližini odlagališč ali grmovja. Običajno odloži 4-5 jajčec. Ta ptica se hrani z vodnimi nevretenčarji, včasih pa lahko ujame tudi majhne ribe.

To vrsto ogrožajo upadanje gladine vode, krčenje gozdov na ozemljih ob jezerih in ribištvo (ti ponirki se pogosto ujamejo in umrejo v ribiških mrežah).

6. Mandarinka (Aix galericulata)

Mandarinka ni zelo razširjena vrsta: živi na Kitajskem in Japonskem. V Rusiji naseljuje Daljni vzhod, zlasti ob bregovih reke Amur in obali Tihega oceana. Tradicionalno gnezdi tudi v predmestju Vladivostoka (6.400 km vzhodno od Moskve). Ta raca je redka in ogrožena, vendar njeno število narašča.

Te ptice imajo raje mirne vode in jezera, ki se nahajajo v mešanih in listnatih gozdovih in se lahko naselijo celo v bližini človeških bivališč. Skozi vse leto imajo sivo perje kot druge race, v obdobju parjenja pa samci dobijo močno obarvanost. Gnezdijo v drevesnih duplinah in samica običajno odloži 7-14 jajčec. Mandarinke se prehranjujejo z vodnimi rastlinami, žuželkami in drugimi majhnimi vodnimi živalmi.

Vrsta je ogrožena zaradi številnih plenilcev (ne le sesalcev, ampak tudi sov). Poleg tega jih ogrožajo tudi ljudje, ki jih ustrelijo po pomoti (misleč, da gre za navadne race) in tudi zaradi krivolova.

Če bi radi uporabili vsebino s spletne strani Russia Beyond (delno ali v celoti), pri svoji objavi dodajte zraven še povezavo na prispevek na naši strani.

Še več zanimivih zgodb in videoposnetkov najdete na Facebook strani Russia Beyond Slovenija
Preberite še:

Spletna stran uporablja piškotke. Več informacij dobite tukaj .

Sprejmem piškotke