Želim živeti v Rusiji. Kaj moram storiti?

Getty Images
Ste se odločili, da se preselite v Rusijo? Če niste Gerard Depardieu, ki je leta 2013 postal ruski državljan na osebni ukaz Vladimirja Putina, boste imeli precej dela s papirologijo. Naš vodič vam bo pokazal nekaj dobrih namigov, kako se izogniti odvečnim glavobolom.

1. Nekaj časa preživite v Rusiji s študentsko vizo

Najlažji način, da preživite določeno obdobje v Rusiji, je ta, da tam študirate. Morda vam celo uspe dobiti brezplačen študij in mesto v študentskem domu. Mnoge univerze imajo kvote za tujce, ki jih delijo preko veleposlaništev. Če se uspete vpisati na ta način, boste dobili vabilo, na podlagi tega pa tudi brezplačno študentsko vizo.

Na primer, Korejec Chiyun Chhve študira na Sanktpeterburški duhovni akademiji. Želi postati pravoslavni duhovnik in se vrniti v Seul, da bi vodil bogoslužje za Ruse, ki tam živijo. Odlično govori rusko, ker se močno trudi, da bi se dobro naučil jezika, tuji študenti pa tudi živijo v domu skupaj z Rusi.

Kljub neobičajnemu poklicu za njegovo šolanje veljajo običajna pravila za pridobivanje vize. »Mi, tuji študenti Sanktpeterburške duhovne akademije, dobimo enkratno vizo za mesec dni, potem pa jo podaljšamo za eno leto. Za podaljševane viz skrbi naš iguman.« V nekaterih drugih visokošolskih ustanovah lahko takoj dobite večkratno študentsko vizo za leto dni, ki jo je potem treba vsako leto podaljšati.

Prednosti:

1) V Rusiji lahko živite 4 leta (toliko trajajo standardni osnovni študiji) in vidite, če vam je všeč, nato pa se vrnete v domovino ali pa zaprosite za dovoljenje za začasno bivanje po bolj enostavni shemi.

2) Z indeksom ruske univerze lahko zelo poceni obiskujete muzeje, medtem ko je za tujce vstopnica običajno zelo draga. Tudi vozovnica za mestni prevoz je dvakrat cenejša.

Pomanjkljivosti: S študentsko vizo nimate pravice do uradne zaposlitve.

2. Najdite službo in podpišite pogodbo za tri leta

Druga možnost, da lahko nekaj časa živite v Rusiji, je ta, da najdete zaposlitev. To lahko storite na dva načina:

1) Delovna viza

To ni primerna opcija za tiste, ki jim ni pomembno, kaj bodo delali. Delodajalcu, ki sprejme tujca, je pomembno, da si zares želi tega delavca. Dobiti mora dovoljenje za angažiranje tuje delovne sile, da ga lahko evidentirajo v Glavni upravi za migracijska vprašanja ruskega notranjega ministrstva, šele nato lahko dobi akreditacijo in tujcu pošlje vabilo, ki ga delodajalec plača sam. Če ste visokokvalificiran strokovnjak, lahko delodajalec izpusti prvi korak, vaša plača pa bo presegala 2 milijona rubljev letno (ok. 30.000 evrov).

V tem primeru lahko najdete službo pred preselitvijo, nato pa od delodajalca pridobite vabilo, da lahko uredite vizo. Prav tako morate priskrbeti prevod potnega lista, ki ga je overil sodni tolmač, stopiti pred rusko medicinsko komisijo in potrditi svoje znanje ruskega jezika. Delovno vizo lahko dobite za tri leta, če pa se odločite zaposliti pri drugem podjetju, boste potrebovali novo vabilo in novo vizo.

»Poskušala sem se uradno zaposliti v Sankt Peterburgu,« pravi Ana iz Litve. »Šefica me je bila pripravljena zaposliti, ko pa je izvedela, koliko uradniških okenc bo morala obiskati, mi je dala možnost, da delam na črno ali pa najdem drugo delo. Delala sem na črno.«

2) Dovoljenje za delo

Dovoljenje za delo lahko dobijo samo migranti brez vize in ima celo vrsto omejitev. Prvič: delate lahko samo v stroki, ki je navedena v dovoljenju. Če tam piše, da ste mehanik, vi se pa zaposlite kot krojač, potem boste plačali kazen in se začeli pripravljati na deportacijo. Drugič: dovoljenje za delo ima teritorialno omejitev. Ne morete dobiti dovoljenja za delo v majhnem sibirskem mestu, delati pa v Moskvi. Tudi če imate dovoljenje za delo v Moskovski regiji, ne morete delati v Moskvi. Lahko pa dobite dve dovoljenji za delo in delate v obeh krajih.

Ne sliši se preveč opogumljajoče, mar ne? Zato pa je postopek pridobivanja dovoljenja zelo enostaven, stane okoli 17 evrov in še ni vam treba plačevati dohodnine.

Aleksej je prišel iz Ukrajine v Rusijo zaradi dela. Dovoljenje za 10 dni je dobil brez težav. »Do težav je prišlo, ko sem začel podaljševati dovoljenje,« pravi. »Prišel sem 10 dni pred iztekom roka in ugotovil, da je bilo to že prepozno! Moral sem se vrniti domov in nato spet v Rusijo.«

Prednosti: Kadar koli se lahko vrnete domov.

Pomanjkljivosti:  Če izgubite delo, se morate vrniti domov. Če zamenjate delo, morate čez celoten postopek od začetka.

3. Pridobite dovoljenje za začasno, nato pa za stalno bivanje

»Če bi vedela, kako je to zakomplicirano, bi raje štirikrat na leto pridobila novo vizo,« pravi Anastazija, ki se je preselila iz Litve. »Z letno vizo lahko v Rusiji preživite 90 od skupno 180 dni. In tako na vsake 180 dni. Zato morate ves čas potovati sem in tja in ne morete delati kot prijavljeni delavec. Sedaj pa pol leta sploh nimam pravice, da se uradno zaposlim, poleg tega pa moram bivati tukaj neprekinjeno, dokler ne dobim dovoljenja za začasno bivanje.«

Anastazija ima srečo, ker bo dovoljenje za začasno bivanje dobila neodvisno od kvote, saj ima status preseljene osebe. Poleg preseljencev imajo takšen status še:

  • tisti, ki so rojeni v ZSSR,
  • soprogi ali starši ruskih državljanov,
  • otroci delovno nesposobnih ruskih državljanov,
  • mladoletni,
  • sodelujoči v programu prostovoljne preselitve sonarodnjakov.

Izdajanje ostalih dovoljenj (katerih število je omejeno) se začne po novem letu in se zaključi v nekaj dneh. V hladnih januarskih dnevih ljudje stojijo v vrsti celo noč, včasih celo več noči, da bi dobili želeno oznako v potnem listu. Mnogi je ne dobijo. Ni zagotovljeno, da jo boste dobili. Če vidite, da nekdo ponuja dovoljenje za 200.000 rubljev, bodite prepričani, da je prevarant.

Pridobivanje dovoljenja iz kvote vam lahko koristi, če:

  • imate bližnje sorodnike v Rusiji,
  • kupite nepremičnino v Rusiji,
  • če imate zelo veliko vsoto denarja na ruskem računu,
  • izberete »pravo« regijo (precej težje je dobiti dovoljenje za veliko mesto kot pa tam, kjer očitno ni delovne sile),
  • če se za vas zavzame podjetje, organizacija, diaspora, nacionalno-kulturna ustanova ali državni organ.

Da bi dobili dovoljenje za začasno bivanje v okviru predvidne kvote ali na podlagi česa drugega, morate najprej prestati zdravstveno komisijo. Okoli 43 evrov vas bo stal pregled pri fiziatru, psihiatru, dermatologu in venerologu, pa tudi analize za spolne bolezni. To traja 3-4 ure. Zatem lahko v isti stavbi opravljate izpit iz ruskega jezika, ruske zgodovine in ruske zakonodaje (okoli 50 evrov). Izpit boste opravili, če znate rusko vsaj na nivoju znanja B1, odgovore na vprašanja iz ruske zgodovine in ruskih zakonov pa boste z lahkoto našli na internetu. Izpita ne opravljajo otroci, upokojenci in tisti, ki so se šolali v Rusiji.

Po tednu dni, ko so analize opravljene in ko dobite certifikat o znanju jezika, lahko predložite dokumente s prošnjo za dovoljenje za začasno bivanje. Pridite dve uri pred začetkom delovnika, sicer bo zmanjkalo lističev za vrstni red in boste morali priti naslednji dan. Bodite pripravljeni čakati v vrsti do večera. Ne pozabite na overjeni prevod potnega lista in potrdilo o nekaznovanosti. In obvezno izpolnite obrazec. Če med izpolnjevanjem niste prepričani, kaj napisati, je bolje, da natisnete še en izvod in ga izpolnite na drugačen način. Če naredite najmanjšo napako, vas ne bodo spustili skozi. V migracijskih centrih praviloma nudijo pomoč pri izpolnjevanju obrazcev, za kar boste plačali okoli 40 evrov. Bolje je, da ne zavrnete te možnosti.

Takoj, ko dobite dovoljenje za začasno bivanje, se morate prijaviti v mestu bivanja in pridobiti večkratno vizo (če načrtujete odhod iz države). S tem dovoljenjem lahko v Rusiji živite tri leta, vendar lahko že po letu dni zaprosite za stalno bivanje. Če ste večino časa preživeli v Rusiji, se prijavili v mestu bivanja, imate uradne dohodke nad minimalno mesečno plačo in ne kršite zakona, potem boste dobili dovoljenje za stalno bivanje. Velja 5 let, kasneje pa ga lahko podaljšate ali pridobite državljanstvo.

Prednosti:

Z začasnim in kasneje s stalnim bivanjem lahko živite v Rusiji s skoraj vsemi pravicami kot državljani. Imate pravico do brezplačne medicinske pomoči, lahko delate, kjer želite, in otroka vpišete v šolo. Glede na to, da imate še vedno svoje državljanstvo, lahko brez vize potujete v države, ki zahtevajo vize za ruske državljane.

Pomanjkljivosti:

1) Prvo polovico leta z začasnim bivanjem boste plačevali 31% namesto 13% davek na dohodek. Vsako leto morate predložiti tudi poročilo o prihodkih. Če tega ne storite, po treh letih ne boste dobili dovoljenja za stalno bivanje.

2) Odjaviti se boste morali z naslova v domovini. Morda boste zato v svoji državi izgubili pravico do brezplačne medicinske pomoči (preverite v zakonodaji). Dokler v Rusiji čakate na dovoljenje za začasno bivanje, se ne morete zdraviti brezplačno. Bolje je, da ne zbolite.

3) Dokler čakate na dovoljenje za začasno bivanje, nimate pravice do dela. Mnogi ne zdržijo in se zaposlijo na črno.

4) Če v Rusiji nimate prijateljev in sorodnikov, boste težko našli mesto za začasno bivanje. Lastniki stanovanj neradi dajejo svoj naslov za razpolago. Za denar se lahko prijavite v enem od t. i. »papirnatih stanovanj«, kar pa je nelegalno. Lahko pa, seveda, kupite stanovanje.

Box: Leta 2016 je Ruska federacija izdala 9.5 milijonov potih listov, 1.5 milijonov delovnih dovoljenj, 323.000 dovoljenj za začasno in 185.000 dovoljenj za stalno bivanje. V Rusijo za dalj časa prihajajo v glavnem prebivalci Srednje Azije, Ukrajine in Belorusije, nekaj pa je tudi pripadnikov drugih narodnosti.

Opozorilo! Vsakršno polno ali delno kopiranje gradiva Russia Beyond brez pisnega dovoljenja in neposredne povezave na originalno objavo Russia Beyond in drugih elektronskih virov se smatra za grobo kršenje zakona o avtorskih pravicah Ruske federacije. Russia Beyond in medijska hiša RT si pridržujeta pravico do reagiranja na takšne kršitve v različnih državah, tudi po sodni poti.